Keledoş, Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis,kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin yöresel adıyla Serhed-Behdînan Bölgelerine ait yöresel bir Kürt yemeğidir. Yapılışı bu yörelere göre değişmektedir. Acılı veya acısız olarak yapılan yemeğin ana ürünü buğdaydır.
Gerekli malzemeler
- Kavurma eti
- Yarım su bardağı nohut
- 1 su bardağı den(Buğday-Döğme)
- yarım su bardağı yeşil mercimek
- İki avuç ak pancar
- 3 yemek kaşığı tere yağı
- 2 su bardağı kurut
Yapılışı
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konulur bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis yapılır.
HELİSE YEMEĞİ
VAN şehrinin yöresel yemeğidir. Ancak bazı Doğu Anadolu şehirlerinde de mevcuttur.
Yapılışı
Malzemeler: 1 adet tavuk veya yarım hindi, 3 su bardağı çiğden, 3 lt. su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı tereyağı.
Yapılışı: Tereyağı hariç diğer malzemeler güvece konularak tandıra yerleştirilir. Yaklaşık iki saat pişer. İyice piştikten sonra tandırdan çıkarılır. Sıcakken tereyağı katılıp karıştırılır.
Not: Bu çorbada bir önceki tarifteki gibi iyice pişirilir. Malzemeler tanınmayacak hale gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder